Champion 50 WG 20 gr

Hatóanyag tartalom |
770 g/kg rézhidroxid (500 g/kg fémréz) |
Hatáskifejtés módja |
kontakt |
Formuláció |
WG / WDG Vízben diszpergálható granulátum |
Forgalmazási kategória |
III. (szabadforgalmú) |
Méregjelzés |
gyenge méreg |
Veszélyességi besorolás |
Xn (ártalmas) |
Méhveszélyesség |
Nem jelölésköteles |
Környezeti veszélyesség |
kifejezetten veszélyes |
Tűzveszélyesség |
nem jelölésköteles |
Munkaegészségügy Várakozási Idő |
0 nap |
Elsősegély nyújtás |
|
Tárolhatóság |
Eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös, de fagymentes helyen, szabályos növényvédő szer raktárban 5 év. |
Engedély okirat szám |
02.5/12063-1/2000 |
Csomagolási egység |
500 |
Kultúra |
Károsító |
Dózis |
Évi |
Alma |
Varasodás |
2-3 kg/ha |
10 nap |
|
Tűzelhalás |
3 kg/ha |
|
Birs |
Varasodás |
2-3 kg/ha |
10 nap |
|
Tűzelhalás |
3 kg/ha |
|
|
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
|
Burgonya |
Alternária |
2-3 kg/ha |
7 nap |
|
Burgonyavész |
2-3 kg/ha |
|
Cukkini |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
7 nap |
Cukorrépa |
Cerkospóra |
2,5 kg/ha |
21 nap |
|
Fóma |
2,5 kg/ha |
|
|
Ramulária |
2,5 kg/ha |
|
Cseresznye |
Baktériumos betegségek |
2-3 kg/ha |
21 nap |
|
Blumeriellás levélfoltosság |
2-3 kg/ha |
|
|
Levéllyukacsosodás |
2-3 kg/ha |
|
|
Monília |
2-3 kg/ha |
|
Dió |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
21 nap |
Fűszerpaprika |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
7 nap |
Kajszi |
Baktériumos betegségek |
2-3 kg/ha |
21 nap |
|
Monília |
2-3 kg/ha |
|
Körte |
Varasodás |
2-3 kg/ha |
21 nap |
|
Tűzelhalás |
3 kg/ha |
|
|
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
|
Lencse |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
5 nap |
Málna |
Vesszőbetegségek |
2-3 kg/ha |
21 nap |
Mandula |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
21 nap |
Meggy |
Baktériumos betegségek |
2-3 kg/ha |
21 nap |
|
Blumeriellás levélfoltosság |
2-3 kg/ha |
|
|
Levéllyukacsosodás |
2-3 kg/ha |
|
|
Monília |
2-3 kg/ha |
|
Mogyoró |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
21 nap |
Naspolya |
Tűzelhalás |
3 kg/ha |
21 nap |
|
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
|
Őszibarack |
Baktériumos betegségek |
2-3 kg/ha |
21 nap |
|
Tafrina |
2-3 kg/ha |
|
Padlizsán |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
7 nap |
Paradicsom ipari |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
7 nap |
Pritamin paprika |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
7 nap |
Szárazbab |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
21 nap |
Szárazborsó |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
21 nap |
Szelídgesztenye |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
21 nap |
Szilva |
Baktériumos betegségek |
2-3 kg/ha |
21 nap |
|
Levéllyukacsosodás |
2-3 kg/ha |
|
|
Monília |
2-3 kg/ha |
|
Szója |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
5 nap |
Szőlő |
Peronoszpóra |
2-3 kg/ha |
21 nap |
|
Orbánc |
2-3 kg/ha |
|
Uborka kordonos |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
5 nap |
Zöldbab |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
5 nap |
Zöldborsó |
Baktériumos és gombabetegségek |
2-3 kg/ha |
5 nap |
Javasolt technológia
A réz II-iont a csírázó spóra veszi fel, majd a toxikus szintig halmozódva pusztítja el azt. E folyamat a spóracsírázás megelőzésére korlátozódik, tehát a növény felületén jelen kell lennie, mielőtt a spórák csírázni kezdenek.
Minden esetben megelőző jelleggel az előrejelzésre alapozva kell kipermetezni, és az időjárástól, fenológiai fázistól függően 7–14 naponként.
Almatermésűekben tűzelhalás ellen 3 kg/ha adagban lemosó permetezéssel. Egyéb betegségek ellen a rézérzékenység figyelembe vételével 2–3 kg/ha. Nem rézérzékeny fázis: a lemosó permetezések ideje és a virágzást megelőző szakasz.
Zöldségfélékben, hüvelyesekben a kezeléseket a betegségek megjelenése előtt kell elkezdeni, és 5–10 naponként a fertőzés erősségétől és az időjárástól függően ismételni.
Burgonyában és cukorrépában a sorzáródástól kezdve célszerű megkezdeni a védekezést.
Szőlőben peronoszpóra ellen virágzás előtt a 20–25 cm-es hajtásállapotnál kell elkezdeni a kezeléseket és a fertőzés erősségétől függően 7–10 naponként ismételni.
Csonthéjasokban: őszibarackban tafrinás betegség ellen lemosó jelleggel permetezzünk, legkésőbb rügyfakadáskor fejezzük be. A rezes kezeléseket baktériumos ágelhalás ellen lombhulláskor javasolt elvégezni. Szilvában, meggyben, cseresznyében levéllyukacsosodás, moníliás betegség és baktériumos ágelhalások ellen a kezeléseket folyamatosan, a fertőzés alakulása szerint lehet végezni. Kajsziban a rezes permetezéseket pirosbimbós állapot után már nem javasolt folytatni.
A nem említett kultúrák (héjas gyümölcsűek, paprika, paradicsom, uborka) esetében is megelőző jelleggel védekezzünk. Házi felhasználás esetén 0,2–0,3 %-os töménységű permetlével (10 l vízhez 20–30 g Champion® WG) dolgozzunk.
Javasolt kombinációk, keverhetőség
A Champion® WG jól egészíti ki a szisztémikus blokkban használt felszívódó szerek hatásspektrumát, és egyben csökkenti a rezisztencia kialakulását. Pl. almafavarasodás ellen:
Domark® 10 EC 0,3–0,4 l/ha + Champion® WG 2,0–3,0 kg/ha
Forrás: http://www.kwizda.hu